Cart 0

En revolution indenfor fremstillingen af romersk glas

I slutningen af det 1. århundrede f.Kr. skabte Romerrigets glasmagere en revolution inden for produktionen af romersk glas, da de opdagede, at glas kunne oppustes gennem et hult rør.

Denne tekniske opdagelse gjorde produktionen meget hurtigere og nemmere, så glas blev en billigere vare, der nåede ud til en langt bredere befolkning.

Udbredelsen af det romerske glas

Under det første århundrede f.Kr. spredtes glasfremstillingen fra det østlige Middelhav mod Vest- og Nordeuropa, og videre hele vejen op til Danmark. Her var de lidt større ting af romersk glas, f.eks. drikkehorn og skåle en yderst eftertragtet varer blandt landets rigeste del af befolkningen.

Faktisk var de større romerske glasprodukter så eftertragtede varer, at man tilbød romerne alt lige fra rav, gåsedun og oksehuder, til sæbe, kvæg, skinker og pelsværk. Ja, man tilbød endda også slaver og langt, lyst nordisk kvindehår i bytte for disse attraktive glasvarer.

Romersk glas i dag

Hvis du også synes, at fortællingen om og historien bag det romerske glas er spændende, så kan du i dag se velbevarede flotte eksemplarer af romersk glas på bl.a. Nationalmuseet. Nationalmuseet udstiller nemlig både romerske drikkehorn og skåle af glas, som ses på billedet til højre.

Du kan også læse mere her hvordan at vores smykkedesignere anvender de små romerske glasfragmenter, som ikke kan bruges på museer. Fragmenterne bruges i vores historiske smykkekollektioner, der rummer både øreringe, halskæder, ringe og armbånd.

Ønsker du i stedet at læse mere om det romerske glas, så anbefaler vi dette afsnit om romersk glas efter 2000 år i jorden. Det er også muligt, at læse mere om romerske genstande i Danmark via denne artikel fra Nationalmuseet eller de romerske forbindelser via denne artikel fra Museum Lolland-Falster.

Romersk glas på Nationalmuseet i København

Romersk glas på Nationalmuseet i København

Romersk glas vase med flot patina

Romersk glas vase