FOTOSHOOT I BUDVA, MONTENEGRO

FOTOSHOOT I BUDVA, MONTENEGRO

I juli måned besøgte vi Montenegro og selvfølgelig skulle der tages nogle gode smykkebilleder! De blå farver i det 2000 år gamle romerske glas matcher SÅ godt de flotte blå farver i det Adriatiske hav og de gamle historie bygninger i Budvas gamle by (Stari Grad).

budva

Budva ligger ved en forholdsvis stejl klippekyst med dejlige strande til begge sider, så scenariet var perfekt! For enden af stranden begynder den smukke gamle by – Stari Grad – med venetianske fæstningsmure, charmerende brostensbelagte gågader, et herligt promenadeliv med butikker og spisesteder, samt flere interessante bygningsværker, herunder flere middelalderkirker.

Vi fotograferede primært i Budvas gamle bydel. Hele byen er omgivet af defensive stenmure og Budvas fæstning er tidstypisk for mange af middelalderens byer ved Adriaterhavet, forsynet med tårne, befæstede byporte og en citadel. På vores tur rundt i de smalle stræder mellem stenhusene opleves en rigtig adriaterhavsstemning.

Det er i særdeleshed på citadellet, at vi har taget en masse af billederne.

Byens citadel ligger på den sydlige spids af byen. Befæstningen er løbende blevet genopbygget og udvidet gennem middelalderen. De 160 meter lange vinkler i citadellet, komplet med østlige og vestlige tårne, er forbundet med resten af byens mure. Østrigske stenbarakker udgør den mest fremtrædende struktur inden for slottet og adskiller citadellet fra resten af den murede by.

budva ruiner

Det var i den venetianske periode, der strakte sig fra 1420 til 1797, at bystaten Venedig udbyggede sit rige og bl.a. opførte bymuren og forsvarsanlægget i Budva. Over indgangen til Budvas gamle by ses bl.a. den venetianske løve i et relief på bymuren.

En stor offentlig plads ligger i den nordlige del af citadellet, der indeholder alle kirkerne i den gamle bydel – St. Ivan kirke (17. århundrede), Santa Maria i Punta (840 e.v.t.) og den ortodokse kirke Den Hellige Treenigheds Kirke (bygget i 1804), som har en smuk ikonostas (billedvæg) malet i 1883.

ROMERNES TILSTEDEVÆRELSE I BUDVA

Byens historie strækker sig langt tilbage – der er således fundet bevis for byens eksistens for hele 3.500 år siden, hvilket gør Budva til en af de allerældste bosættelser ved Adriaterhavet. Romerne kom dertil et par hundrede år f.Kr. og var her til romerriget gik i opløsning i midten af 400-årene e.Kr. I Budva så vi flere eksempler på romernes tilstedeværelse i form af en gravplads med fornem gravsten, offersten, samt søjler og kapitæler fra en romersk villa.

MYTOLOGIEN OG BUDVA

Budvas grundlægger er Kadmos. Mest kendt er Kadmos nok som den mytiske grundlægger af oldtidsbyen Theben i Grækenland og som den mand, der bragte skriftligheden og alfabetet fra fønikerne til grækerne og gennem grækerne til hele verden.

Kadmos´ søster Europa var blevet bortført af guden Zeus og han blev sendt ud for at finde hende. Under sin søgen kom Kadmos til Delfi og spurgte her oraklet om hjælp og fik følgende gådefulde svar: “Følg den første ko du møder og grundlæg en by dér, hvor den lægger sig”. Han forstod ikke oraklets svar, men da han forlod Delfi, stod der en ko og ventede. Han fulgte koen, og da den blev træt og lagde sig ned, besluttede han sig for at følge oraklets råd og at grundlægge en by på stedet. Byen var Theben.

Kadmos blev senere gift med guden Ares’ datter Harmonia. Ved deres bryllup skænkede Kadmos Harmonia en klædedragt og et smykke smedet af guden Hefaistos – et smykke, som skulle vise sig at bringe ulykke og få en skæbnesvanger rolle for alle Kadmos’ efterkommere. Denne halskæde, der almindeligvis bliver omtalt som ”Harmonias halskæde”, bragte nemlig ulykke for alle, der havde det.
Historien om Kadmos og Harmonia er beskrevet af Ovid i sin bog Metamorphosis.

Da der udbrød krig i Theben forlod Cadmus sin trone sammen med sin kone på en oksetrukket vogn. På rejsen grundlagde de en ny by – Budva (Bouthoe). Ifølge legenden er navnet Budva afledt af det græske ord for okser.

Gennem mange krige erobrede Kadmos hele Balkan inden han blev slået nær oraklet i Delfi.

Tilbage til toppen