Cart 0

Datidens produktion af romersk glas

Som du kan læse mere om her, skabte romerrigets glasmagere i slutningen af det 1. århundrede f.kr. en revolution i måden, hvorpå romersk glas blev produceret, da de fandt ud af, at det var muligt at oppuste glas gennem et hult rør.

Denne revolution betød, at produktionen blev hurtigere og nemmere. Dermed blev glas en billigere vare og nåede på den måde bredt ud til befolkningen.

Arkæologisk fund af romersk glas

Fordi der var let adgang til både råvarer og ekspertise indenfor fremstillingen af glas, blev en stor mængde af det romerske glas produceret i det vi i dag kender som Israel. Her er fundet en del romersk glas i hel stand, som er udstillet på museer, men også restmængder af romersk glas. Da der her et tale om ituslåede glasvarer eller små fragmenter af romersk glas, egner glasresterne sig ikke til udstilling på museer.

Der findes særligt mange glasfragmenter i området omkring Jerusalem og den antikke havneby Caesarea Maritima (i dag Horbat Qesari), som ligger ved den israelske middelhavskyst mellem Tel Aviv og Haifa.

Romersk glas med patina

Det romerske glas som arkæologerne finder ligget begravet i oxidrig fugtig jord eller sand i næsten 2000 år, og denne eksponering har resulteret i at glasset har dannet et unikt farverigt ydre lag – også kaldet patina. Det giver et næsten perlemorsagtigt udseende i meget flotte farver.

Ikke to stykker er ens, da det er naturen, der har skabt det ganske unikke farvespil i blåt og grønt i hvert enkelt glasfragment.

Hvis du vil vide, hvordan de fundne stykker af romersk glas bliver til unikke smykker, så læs mere om vores smykkeproduktion her.

Du kan også se, hvordan det ser ud, når romersk glas er blevet omdannet til unikke håndlavede smykker i form af øreringe, halskæder, ringe og armbånd.

Antikt glasfragment fra romerriget

Antikt glasfragment fra romerriget

Romersk glas

Romersk glas

Video om romersk glas og vores smykker