Section

Romersk glas og romerriget

Hvis du har besøgt Rom, er du sikkert også blevet betaget af arkitekturen og af bygningsværkerne, af stemningen og af maden – og ikke mindst af historiens vingesus. Helt forståeligt. Det er nemlig ikke uden grund, at vi føler os imponerede, når vi er i Rom!

Romerriget var et af de største imperier i historien og havde en territorial udstrækning, som strakte sig over såvel Europa, som Nordafrika og Mellemøsten. Romerriget er kendt for, at have opbygget en storslået civilisation, som især er kendt for sine bygninger, kunst og teknologiske resultater – og ikke mindst også, for produktionen af glas.

I slutningen af det 1. århundrede f.Kr., skabte romerrigets glasmagere et revolutionerende gennembrud i den måde, hvorpå glasset blev fremstillet. De opdagede nemlig, at glas kunne oppustes for enden af et hult rør. Denne tekniske præstation gjorde, at produktion af glasbeholdere blev væsentligt hurtigere og nemmere, og dermed blev glas en billigere vare. Det betød, at glasset nåede ud til en langt bredere del af befolkningen end hidtil.

Arkæologisk fund af romersk glas

Fordi der var let adgang til både råvarer og ekspertise indenfor fremstillingen af glas, blev en stor mængde af det romerske glas produceret i det vi i dag kender som Israel. Her er fundet en del romersk glas i hel stand, som er udstillet på museer, men også restmængder af romersk glas.

Når der er tale om ituslåede glasvarer eller små fragmenter af det romersk glas, egner glasresterne og fragmenterne sig ikke til udstilling på museer.

Se de romerske glassmykker her

Romersk glas med patina

Det romerske glas som arkæologerne finder, har ligget begravet i oxidrig fugtig jord eller sand i næsten 2000 år, og denne eksponering har resulteret i, at glasset har dannet et unikt farverigt ydre lag – også kaldet patina. Det giver et næsten perlemorsagtigt udseende i meget flotte farver.

Ikke to stykker er ens, da det er naturen, der har skabt det ganske unikke farvespil i blåt og grønt i hvert enkelt glasfragment.

Hvis du vil vide, hvordan de fundne stykker af romersk glas bliver til unikke smykker, så læs mere om vores smykkeproduktion her. Du kan også se, hvordan det ser ud, når romersk glas er blevet omdannet til unikke håndlavede smykker i form af øreringe, halskæder, ringe og armbånd.

Udbredelsen af det Romerske Rige

Romerrigets geografiske og politiske ekspansion under hhv. 2. og 1. århundrede f.Kr. medførte en udvidelse af handelen, ikke mindst nordpå til de nordiske lande.

Under det første århundrede f.Kr. spredtes glasfremstillingen fra det østlige Middelhav mod Vest- og Nordeuropa, og videre hele vejen op til Danmark. Her var de lidt større ting af romersk glas, f.eks. drikkehorn og skåle en yderst eftertragtet varer blandt landets rigeste del af befolkningen.

Faktisk var de større romerske glasprodukter så eftertragtede varer, at man tilbød romerne alt lige fra rav, gåsedun og oksehuder, til sæbe, kvæg, skinker og pelsværk. Ja, man tilbød endda også slaver og langt, lyst nordisk kvindehår i bytte for disse attraktive glasvarer!

Romersk glas i dag

Hvis du også synes, at fortællingen om og historien bag det romerske glas er spændende, så kan du i dag se smukke og velbevarede eksemplarer af romersk glas på bl.a. Nationalmuseet i København. Nationalmuseet udstiller nemlig både romerske drikkehorn og skåle af glas, som ses på billedet til højre.

Det er også muligt, at læse mere om romerske genstande i Danmark via denne artikel fra Nationalmuseet eller de romerske forbindelser via denne artikel fra Museum Lolland-Falster.

Du kan læse mere her hvordan at vores smykkedesignere anvender de små romerske glasfragmenter, som ikke kan bruges på museer. Fragmenterne bruges i vores historiske smykkekollektioner, der rummer både øreringe, halskæder, ringe og armbånd.

De hurtige svar - FAQ

Hvad er romersk glas?

Romersk glas er lavet af de gamle romere som særligt i det 2. – 4. århundrede producerede meget glas.

Hvordan anskaffer i det romerske glas?

Vores certificerede smykkedesignere køber de ødelagte fragmenter via de arkæologiske antikvitetsmyndigheder.

Hvordan passer jeg bedst på det romerske glas?

Da glasset jo er meget gammelt, skal du tænke på det som en antikvitet: pas på det, vær nænsom og udsæt det ikke for vand!

Hvor gammelt er det romerske glas?

Det antikke glas er typisk fra det 2. – 4. århundrede e.v.t., dvs. 1600 – 1800 år gammelt.

Får jeg certifikat som viser at det er ægte?

Ja, der medfølger en kopi af vores certifikat så du ved, at det romerske glas er ægte.

Hvor kan jeg se de romerske glassmykker?

Du kan se et udvalg af vores smykker i Slotsarkaderne i Hillerød. Og alle kan ses online på www.niibuhr.dk.

En introduktion til romersk glas - fra Christie's Auktionshus

Back to top