Kurv 0

Romerriget og det romerske glas

Har du besøgt Rom, er du nok blevet betaget af arkitektur og bygningsværker, af stemningen og maden – og ikke mindst af historiens vingesus. Det er ikke uden grund, at vi føler os imponerede, når vi er i Rom!

For romerriget var et af de største imperier i historien med en territorial udstrækning, som strakte sig over både Europa, Nordafrika og Mellemøsten. Romerriget er kendt for, at have opbygget en storslået civilisation, som især er kendt for sine bygninger, kunst og teknologiske resultater – og ikke mindst, for produktionen af glas.

I slutningen af det første århundrede f.Kr., skabte glasmagerne et revolutionerende gennembrud i den måde, som glasset tidligere var blevet lavet på. De opdagede, at glas kunne oppustes for enden af et hult rør. Denne tekniske præstation gjorde, at produktion af glasbeholdere blev meget hurtigere og nemmere, og dermed blev glas en billigere vare som nåede ud til en langt bredere befolkning.

Colosseum i Rom, Italien

Ekspansionen af det romerske glas ud i verden

Romerrigets geografiske og politiske ekspansion under 2. og 1. århundrede f.Kr. medførte en udvidelse af handelen, ikke mindst nordpå. Under det første århundrede f.Kr., spredtes bl.a. glasfremstillingen fra det østlige Middelhav mod Vest- og Nordeuropa, faktisk helt op til Danmark.

Kort over det romerske rige

Romersk glas i Danmark

Hos romerne var brugen af glas forholdsvis almindelig, og flere glasgenstande nåede også så langt nordpå, som til Danmark. Et par af de ældste glasskåle fra første århundrede e.Kr. er fundet i en rig grav i Juellinge på Lolland. I løbet af 2. og 3. århundrede e.Kr. blev der lagt flere og flere romerske metal- og glasvarer i de rigeste familiers grave.

Danskerne importerede allerede glas i form af små glasperler i bronzealderen, men større ting af glas, såsom skåle og bægre nåede først det danske område i det 1. årh. e.Kr.

For at få fat i det eftertragtede glas tilbød man romerne rav, gåsedun, oksehuder, sæbe, slaver, kvæg, skinker, pelsværk – og langt, lyst kvindehår.

På billedet ses bl.a. WagagastiR’s romerske drikkehorn, som er udstillet på Nationalmuseet i København.

Du kan læse mere om romerske genstande i Danmark via denne artikel fra Nationalmuseet eller via denne artikel fra Lolland-Falsters Museum.

Romersk glas på Nationalmuseet i København

Hvilket glas er der i smykkerne hos Niibuhr Jewelry?

I hvert af vores smykker er der indlagt fragmenter af glas, som oprindeligt har været en del af en vase, en krukke eller andet glasobjekt fra det 2. til 4. århundrede e.Kr..

Hvert objekt blev som tidligere nævnt mundblæst og derfor vil hvert stykke af romersk glas være i varierende former og tykkelser. Vi udvælger hvert glasstykke meget nøje til vores smykker.
Glasset har ligget begravet i oxid-rigt fugtigt jord eller sand i næsten 2000 år, og denne eksponering har resulteret i dannelsen af det farverige ydre lag kaldet patina. Hvert stykke glas er derfor helt unikt og findes typisk i farverne blå og grøn.

Antikt glasfragment fra romerriget

Certifikat og ægthed

Vores troværdighed er altafgørende og vi har selvfølgelig et certifikat på, at det glas som indkøbes til smykker, er ægte. Vi indkøber glasfragmenterne via en certificeret antikvitets forhandler, som vist på billedet.

Læs mere her om os eller skynd dig videre og se nogle af vores utroligt flotte og specielle halskæder, øreringe eller ringe.

Certifikat - romersk glas