Cart 0

Romersk glas og romerriget

Hvis du har besøgt Rom, er du sikkert også blevet betaget af arkitekturen og af bygningsværkerne, af stemningen og af maden – og ikke mindst af historiens vingesus. Helt forståeligt. Det er nemlig ikke uden grund, at vi føler os imponerede, når vi er i Rom!

Romerriget var et af de største imperier i historien og havde en territorial udstrækning, som strakte sig over såvel Europa, som Nordafrika og Mellemøsten. Romerriget er kendt for, at have opbygget en storslået civilisation, som især er kendt for sine bygninger, kunst og teknologiske resultater – og ikke mindst også, for produktionen af glas.

I slutningen af det 1. århundrede f.Kr., skabte romerrigets glasmagere et revolutionerende gennembrud i den måde, hvorpå glasset blev fremstillet. De opdagede nemlig, at glas kunne oppustes for enden af et hult rør. Denne tekniske præstation gjorde, at produktion af glasbeholdere blev væsentligt hurtigere og nemmere, og dermed blev glas en billigere vare. Det betød, at glasset nåede ud til en langt bredere del af befolkningen end hidtil.

Den romerske forbindelse til Danmark

Romerrigets geografiske og politiske ekspansion under hhv. 2. og 1. århundrede f.Kr. medførte en udvidelse af handelen, ikke mindst nordpå til de nordiske lande. Under det 1. århundrede f.Kr., spredtes bl.a. glasfremstillingen fra det østlige Middelhav mod Vest- og Nordeuropa, og faktisk hele vejen til Danmark.

Hvis din interesse også er vakt og du ønsker at læse mere, kan du her læse mere om glasfremstillingen og det romerske glas i Danmark.

Du kan også læse mere om os eller skynde dig videre og se nogle af vores håndlavede og utroligt flotte halskæder, øreringe, armbånd eller ringe.

Colosseum i Rom, Italien

Colosseum i Rom, Italien

Kort over det romerske rige

Kort over det romerske rige

Romerske glasvaser

Romerske glasvaser på museum