HVAD ER ANTIKT?

HVAD ER ANTIKT?

 HVAD ER ANTIKKEN?

Taler vi om antikken, refereres der ofte til den klassiske oldtid og i særdeleshed til antikkens Grækenland eller antikkens Rom. Mere præcist tales der om en periode i europæisk historie, som dateres fra ca. 750 f.Kr. til ca. 400 e.Kr. og som er domineret af græsk og romersk kultur.

Taler vi mere specifikt om antik kunst og antikke kunstgenstande, er det primært artefakter fra især den græsk-romerske oldtid. Antikke genstande kan gå helt tilbage til kunstgenstande fra den klassiske oldtid og -kultur til ca. 100 år tilbage. Begrebet ”antikt” har således sin oprindelse fra den klassiske oldtid, som i dag også har en værdi, der ikke går så langt tilbage.

romersk statue

HVAD BETEGNES SOM VÆRENDE ANTIKT? 

Det er ikke svært i dag at finde ting, som klassificeres som ”antikt” eller som værende ”antikviteter”. Men hvad betyder det egentlig, når noget er en antikvitet? I ordbogen erfarer vi, at ordet kommer fra det franske ”Antique”, som kommer af det latinske ord ”Antiquus” (kan oversættes som ‘forhenværende’). I dag taler vi typisk om noget antikt, som en ældre brugs- eller kunstgenstand, som betragtes som værende gammel og værdifuld.

Antikviteter er altså typisk fysiske genstande – det kan være alt fra et bord til en tidlig bil til et antikt smykke -, som udviser en eller anden grad af ældre håndværksmæssig tradition eller hvor der er et særligt øje for et klassisk design. 

ANTIKT ROMERSK GLAS

Romerske glasgenstande blev typisk produceret mellem det 2. og 4. århundrede i hele det romerske imperium med det formål, at have nogle brugsgenstande i hjemlige miljøer, såvel som i religiøse begravelses-mæssige sammenhænge. Romersk glas blev primært brugt til fremstilling af drikkekopper og vaser, skønt mosaik og vinduesglas også blev produceret. Læs mere om det antikke romerske glas her

romersk glas

PATINA OG ROMERSK GLAS SMYKKER

Patina er et udtryk for den forandring og ændring der sker på overfladen af ting, når de ældes og bliver gamle. Patinering er altså den kemiske proces, der foregår under ældning. Nogle kunstnere bruger patinering bevidst, som en del af deres kunsteriske udtryk i deres kunstværk, for at konservere, bevare eller give et særligt antikt udtryk.

Vores romerske glas, som bruges i vores antikke smykker, har ofte en høj grad af patina. Der er således skabt et naturligt farvelag på glasset. I nogle tilfælde i et smukt næsten regnbue agtig farvespil. Andre gange opstår der en overflade, som minder om perlemor. Denne naturlige patina udnytter vores smykkedesignere naturligvis og får det på smukkeste vis til at fremtræde i vores forskellige antikke smykker. Se her, hvordan det romerske glas f.eks. bruges i vores halskæder her.  

.
Tilbage til toppen