HVAD ER ANTIKT?

HVAD ER ANTIKT?

Taler vi om antikken, refereres der ofte til den klassiske oldtid og i særdeleshed til antikkens Grækenland eller antikkens rom. Mere præcist tales der om en periode i europæisk historie, som dateres fra ca. 750 f.Kr. til ca. 400 e.Kr., og som er domineret af græsk og romersk kultur.

Taler vi mere specifikt om antik kunst og antikke kunstgenstand, er det primært artefakter fra især den græsk-romerske oldtid.

HVOR GAMMELT SKAL DET VÆRE FOR AT VÆRE ANTIKT ELLER EN ANTIKVITET?

Antikke genstande kan gå helt tilbage til kunstgenstand fra den klassiske oldtid og -kultur til ca. 100 år tilbage. Begrebet ”antikt” har således sin oprindelse fra den klassiske oldtid men som i dag også har en værdi, der ikke går så langt tilbage.

Det er ikke svært i dag at finde ting, som klassificeres som ”antikt” eller som værende ”antikviteter”. Men hvad betyder det egentlig, når noget er en antikvitet? I ordbogen erfarer vi, at ordet kommer fra det franske ”Antique”, som kommer af det latinske ord ”Antiquus” (kan oversættes som ‘forhenværende’). I dag taler vi typisk om noget antikt som en ældre brugs- eller kunstgenstand, som betragtes som værende gammel og værdifuld.

Ifølge Wikipedia er en antikvitet defineres som ”(..) et gammelt samleobjekt. Det bliver samlet eller eftertragtet som følge af dets alder, æstetik, sjældenhed, tilstand, brug, personlig følelsesmæssig forbindelse og/eller andre unikke egenskaber. Det er et objekt der repræsenterer en tidligere æra eller tidsperiode i samfundet. Ofte bruger man antik om genstande, der er mere end 100 år gamle.”

Antikviteter er altså typisk fysiske genstande – det kan være alt fra et bord til en tidlig bil til et smykke -, som udviser en eller anden grad af ældre håndværksmæssig tradition eller hvor der er et særligt øje for et klassisk design. Typisk findes antikviteter via ejendomssalg eller ved arv – eller hvis antikvitets forhandlere proaktivt opsøger mulige genstande med henblik på salg.

ANTIKT ROMERSK GLAS

Romerske glasgenstande blev typisk produceret imellem det 2. og 4. århundrede i hele det det romerske imperium med det formål at have nogle brugsgenstande i hjemlige miljøer, såvel som religiøse i begravelses-mæssige sammenhænge. Glas blev primært brugt til fremstilling af drikkekopper og vaser, skønt mosaik og vindues glas også blev produceret. Læs mere om det antikke romerske glas her. Vi bruger det antikke romerske glas i vores smykker, som du kan læse mere om her.

ANTIKKE GENSTANDE OG PATINA

Patina er et udtryk for den forandring og den ændring der sker på overfladen af ting, når de ældes og bliver gamle. Patinering er altså den kemiske proces, der foregår under ældning. Irrisering er messing, bronze eller kobber, som vi typisk kender det  fra ældre bygningsværker – kirker og slotte -, hvor man ser spir, tage eller statuer med et grønt skær. Nogle kunstnere bruger patinering bevidst, som en del af deres kunsteriske udtryk i deres kunstværk, for at konservere, bevare eller give et særligt gammelt udtryk.

Gamle mønter kan også have et karakteristik udseende grundet patinering.

Vores romerske glas, som bruges i smykkerne har ofte en høj grad af patina og patinering. Der er således skabt et naturligt farvelag på glasset, nogle gange i næsten regnbueagtige farver. Andre gange opstår der en overflade, som minder om perlemor. Denne naturlige patina ”udnytter” vores smykkedesignere naturligvis og får det på smukkeste vis til at fremtræde i vores forskellige smykker. Se her, hvordan at det f.eks. bruges i vores forskellige håndlavede halskæder og i vores øreringe.

Unika halskæde med kvarts smykkesten
Unika halskæde med kvarts smykkesten og antikt romersk glas