PERLER OG PERLEMOR

PERLER OG PERLEMOR

HVOR KOMMER PERLER FRA

Bliver din tanker også straks ledt hen på østers, når man taler om perler? Rigtigt nok kan østers lave perler, men det er der faktisk flere bløddyr, som er i stand til, heriblandt snegle og muslinger. Der er tilmed set eksempler på nogle blæksprutter, der har produceret perler! 

Langt størstedelen af de perler vi ser i smykker, kommer dog fra en familie af muslinger kaldet perlemuslinger. Navnet har muslingen fået, da den på indersiden af skallen har et exceptionelt skinnende lag af perlemor, som er nøglen til, at lave smukke perler. 

perlemusling
.

En perle bliver lavet, når der kommer et fremmedlegeme ind i muslingen; for eksempel et sandkorn. Muslingen indkapsler fremmedlegemet først i kalk og dernæst i perlemor, indtil overfladen bliver glat og dermed ikke generer muslingen længere. Nu ligger der en skinnende smuk perle i muslingen, som bliver liggende til muslingen enten dør eller en perledykker piller den ud.

Det tager omtrendt et par år for en musling at lave en perle. Den største perle nogensinde fundet er dog estimeret til, at have været 10 år undervejs og havde en diameter på 17cm! Sikke en halskæde med perle, man ville kunne få ud af det :)

BETYDNING AF PERLER

Mange tillægger smykkesten en særlig betydning. Perler bliver symbolsk forbundet med skønhed og uskyld og regnes for indbegrebet af kvindelig skønhed. Det er det lyse skær fra perlen, som siges, at kunne jage det ondsindede væk og invitere håb og lykke i dets sted. Perler giver forståelse for de sande værdier i tilværelsen som kærlige følelser, tanker og handlinger og skulle kunne skænke sin ejer megen lykke og kærlighed. Tænk at kunne bære alt det med sig i form af et smykke! 

Mange af vores kunder bemærker, at der er en stor lighed mellem de små romerske glasfragmenter og udseendet i perlemor. Dette kan du selv bedømme, hvis du tager et kig på vores halskæde med perle akkompagneret med fragmenter af det romerske glas her.

perler
Tilbage til toppen