TURKIS STEN

TURKIS STEN

NAVN OG FARVE

Ordet «turkis» er gammelt og kommer fra fransk “pierre turquoise”, dvs.”tyrkisk sten”, hvilket bygger på en misforståelse, for turkis forekommer naturligt i Iran og Afghanistan, hvor den kaldes «firuze».

Farven i Turkis stenen er afhængig af kombinationen af mængdeforholdet af kobber og jern i stenen. Kobberet giver en mere blå farve og jernet giver og mere grøn farve. Generelt er det den blå og turkise farve, som er mest populære i dag. Turkis stenen har oftest også et nærmest spindelvævs agtig mønster i sorte streger der ses på overfladen.

HISTORIE OG FOREKOMSTER

Turkis er en af de ældste kendte sten og har været brugt i det gamle Egypten for mere end 5000 år siden! Turkis sten har historisk været eftertragtet og har været brugt til udsmykning af bygninger og artefakter og naturligvis brugt i smykker og amuletter.

turkis sten oreringe

Turkis kan findes flere steder i verdenen, heriblandt Iran, Australien og Egypten De hyppigste steder at finde store mængder af Turkis sten er dog i Kina, Indien og USA. De mest værdifulde Turkiser menes at komme fra Iran på grund af den flotte blå farve og stærke kvalitet sammenlignet med andre Turkiser.

BETYDNING

Nogle kalder Turkis smykkestenen for “Mesterhealeren” eller “Sundhedsstenen”, da stenen tiltænkes at kunne hjælpe på fysiske og psykiske sygdomme. Stenen vil fremme bærerens sundhed, fred og indre ro, samt styrke kommunikation, kreativitet, lykke og kærlighed.

 

Tilbage til toppen