ROMERSK GLAS I KOTOR-KATEDRALEN, MONTENEGRO

ROMERSK GLAS I KOTOR-KATEDRALEN, MONTENEGRO

I sommeren 2018 var vi på ferie i Montenegro og her besøgte vi Saint Tryphons katedral i Kotor – en romersk-katolsk katedral. Der er en større samling af forskellige kunstgenstande heriblandt en del romersk glas, som jo selvfølgelig fangede min interesse 🙂 Men først lidt historie.

KOTOR OG SAINT TRYPHON-KATEDRALEN

Byen Kotor er en af de bedst bevarede og smukkeste middelalderlige befæstede byer i Middelhavet. Det blev bygget til ære for Saint Tryphon (lokalt navn Sveti Tripun), byens beskytter, på samme sted, hvor en ældre kirke allerede havde eksisteret for længe siden. Den tidligere kirke blev bygget helt tilbage i 809.

kotor kirke

Katedralen blev indviet den 19. juni 1166. Sammenlignet med andre bygninger er Kotor-katedralen en af de største og mest udsmykkede religiøse bygninger i Kotor, selvom katedralen blev alvorligt beskadiget af jordskælv i 1667 og igen i april 1979.

Den romanske arkitektur indeholder en rig samling af artefakter og har et skattekammer af stor værdi. Inde i kirken er der freskomalerier fra det 14. århundrede, et stenornament over hovedalteret, hvor St. Tryphons liv er gengivet, samt helgener i guld og sølv.

ROMERSK GLAS PÅ UDSTILLING I KIRKEN

Der er en lille udstilling af romersk glas i kirken. Her er et par billeder, som jeg har taget.

romersk glas

 

romersk glas

 

Du kan du læse videre om, hvordan at vi bruger udvalgte glasfragmenter af ødelagt romersk glas i vores unikke håndlavede smykker her.

Tilbage til toppen