Vergina-solen i oldgræsk kunst

Vergina-solen i oldgræsk kunst

Vergina-solen (græsk: Ήλιος της Βεργίνας, latin: Ilios tis Vergínas, engelsk: 'Sun of Vergina'), også kendt som Vergina-stjernen eller Argead-stjernen, er et strålende solar-symbol som optræder for første gang i oldgræsk kunst i perioden mellem det 6. og 2. århundrede f.Kr.

High definition flag of Greek Makedonia with an alternative Vergina Sun. :  r/vexillology

Navnet "Vergina-solen" kommer efter de arkæologiske udgravninger i og omkring den lille by Vergina i det nordlige Grækenland i slutningen af ​​1970'erne. I ældre referencer bruges navnet "Argead-stjernen" for Solen som det mulige kongelige symbol på Argead-dynastiet i det gamle kongedømme Makedonien. Der var det bl.a. afbildet på en gylden larnax fundet i en kongegrav fra det 4. århundrede f.Kr. tilhørende enten Filip II eller Filip III af Makedonien, henholdsvis far og halvbror til Alexander den Store. Symbolet kan repræsentere solguden (Helios), hvis rolle som skytsgud for Argead-dynastiet.

Arkæologiske fund med Vergina-solen

Vergina-solen på larnax. En larnax er en type lille lukket kiste, kasse eller "askebryst", der ofte bruges som beholder til menneskelige rester i den minoiske civilisation og i det antikke Grækenland, enten et legeme eller kremeret aske.

larnax - Wiktionary


Antik græsk attisk amfora, 500-490 f.Kr., fra Vulci, Italien. Tidlige repræsentationer af symbolet går tilbage til mindst det 6. århundrede f.Kr., med hoplitter (soldater) afbildet som på amforaen, bærende seksten- og otte-takkede sol-symboler på deres skjolde og rustninger, og de samme symboler er repræsenteret på mønter fra både øen og fastlandet Grækenland fra mindst det 5. århundrede f.Kr. Iliaden beskriver Achilleus som havende stjernemotiver.

Pydna - Livius

Smykker med Vergina-solen

Niibuhr Jewelry har flere smykker med Vergina-sol motivet. Vi elsker antikken og forsøger at holde de antikke symboler "levende" i vores forskellige sølv- og guldsmykker. 

Macedonian Star Ring Vergina  Sun coin ring Alexander the image 3

Tilbage til toppen